acdc logo english
 
AC/DC  iorange2arrow Kesintisiz Güç Kaynaðý   iorange2arrow Teknik Servis   iorange2arrow Bilgi Merkezi

KGK SEÇÝMÝNDE KRÝTERLER

Özel bir uygulama için KGK seçimi yaparken aþaðýdaki kriterler deðerlendirilmelidir:
• On-Line veya Off-Line KGK Sistemi Olacaðýnýn Belirlenmesi,
• Aküden Çalýþma Süresi,
• Yük Tipi,
• KGK’nýn Kurulacaðý Yer,
• Kapasite.

Off-Line Sistem

Yükü sürekli olarak þebekeden besleyen ve güç sorunu karþýsýnda KGK’ya veya eviriciye anahtarlayan sisteme Off-Line sistem denir. Çoðu Off-Line sistemde By-Pass’tan eviriciden çalýþma (akü) durumuna geçiþte bir kesinti vardýr. Bu kesinti 2ms kadar küçük veya 20ms kadar büyük olabilir

Çoðu küçük Off-Line KGK sistemi kare veya modifiye edilmiþ (sinüse yaklaþtýrýlmýþ) kare dalga çýkýþ gerilimi verirler. Çýkýþ dalga þekline baðlý olarak KGK ve þebeke arasýndaki gerilimin eþit olmamasý yüzünden bu dalga þekli kesintisiz transferi olanaksýz kýlar. Bu tip bir sistem küçük bilgisayar uygulamalarýnda veya belli güç kesintisinin kabul edilebileceði durumlarda yeterlidir. Her bilginin önemli olduðu daha karýþýk bilgisayar sistemlerinde Off-Line sistemler kabul edilemezler.

On-Line Sistem

Yükü sürekli olarak eviriciden besleyen KGK sistemine On-Line denir. Bu sistemler genellikle çýkýþta sinüs dalga verirler ve kesintisiz By-Pass yetenekleri vardýr. Sinüs çýkýþ gerilimi, By-Pass’tan eviriciye transfer sýrasýnda KGK’nýn þebekeyle paralel çalýþmasýna izin verir. Sonuçta yük bir kaynaktan diðerine kesintisiz olarak aktarýlýr.

Gerçek bir On-Line KGK kritik yüklere saðlanabilecek mümkün olan en iyi korumadýr.

Akü Çalýþma Süresi

KGK sisteminden beklenen yedek süresi, bireysel kritik yük gerekleriyle belirlenir. Çoðu KGK üniteleri (10kVA’ya kadar) standart olarak 5 ila 10 dakikalýk akü sürelerine sahiptir. Dahili aküler yeterli oluyorsa bu, kullanýcýnýn yararýnadýr.

Dahili akülerin belirtilen çalýþma süreleri tam yük için geçerlidir. Bu, genellikle beþ veya on dakikadýr. KGK piyasasýnda güç faktörü için 0.8 deðeri standarttýr. Bu demektir ki yüke aktarýlan güç iki bileþenden oluþur: Aktif ve reaktif. Bu, yüke aktarýlan gerilim ve akýmýn ayný fazda olmamasý demektir. Akým dalga þekli gerilim dalga þeklinin önünde veya arkasýnda olabilir. Buna yük güç faktörü denir. Güç katsayýsý 0.8 olduðunda akým ve gerilim arasýndaki faz açýsý, arccos0.8=36.87 derecedir.

Sorudaki KGK 1000VA olsaydý 0.8 güç faktörü, cihazýn 0.8x1000=800W’lýk rezistif bileþeni, 900 ‘de 600VA’lýk vektör ile kabul edeceði anlamýna gelirdi.

Sadece gerçek veya rezistif kýsmýn gerçek güç harcadýðý ve dolayýsýyla aküden güç çektiði hatýrlandýðý sürece bu detay önemsizdir. 1000VA örneðinde aküyle beslenecek yüke gerekli enerjiyi hesaplarken, güç=1000VA x 0.8 = 800W olur. Akünün DC verimini hesaba katmak için bu sayýyý verime bölün. Eðer akünün verimi %90 ise gerekli güç 800/0.9 = 889W dýr.

Akü deþarj eðrileri lineer olmadýðý için %50 yükteki deþarj zamaný %100 yüktekinden açýk þekilde uzundur. Çoðu uygulamalar KGK kapasitesinin %100’ünü kullanmayacaðýndan kullanýcýlar bu gerçekten faydalanabilirler.

Yükün Çeþidi

Bir KGK’ya baðlanacak yük elektrik enerjisi çeken herhangi bir cihaz olabilir. Fakat bir sistem seçerken hesaba katýlacak belirli parametreler vardýr. Bunlar:

Yük kritik bir cihaz mý? Yani KGK; kritik bir bilgisayarý, hayati önemi olan veya gerçek zamanlý iletiþim uygulamalarýný çalýþtýran bir cihazý mý besliyor? Yoksa yük kritik deðil mi? Yani belli bir güç kesintisini kaldýrabilir mi? Kritik yükler çoðu durumda gerçek bir On-Line sistem tarafýndan korunmalýdýr; diðer yanda kritik olmayan yükler On-Line veya Off-Line bir KGK ile korunabilir.

Bazý KGK’lar acil ýþýklandýrma gibi basit yükler için kullanýlabilir. Bu durumda herhangi bir tip KGK normal þekilde çalýþmaya devam edecektir. Eðer kare dalga Off-Line bir KGK, sinüs dalganýn tepe gerilimiyle çalýþan gaz boþaltma tüpü gibi bir yükü besleyecekse bu yüklerin sinüs dalga olamayan gerilimle doðru biçimde ateþlendiðinden emin olunmalýdýr. Çoðu lamba, KGK’yý aþýrý yüklenmeye götürebilecek çok yüksek inrush akýmý çekebilir.

Eðer mümkünse KGK üreticisi, tercihen lambanýn ateþlenmesi ve normal çalýþma sýrasýnda çektiði akýmý gösteren bir grafik yardýmýyla lamba yükü hakkýnda bilgilendirilmelidir. Bu tip bir yük yapýsal olarak rezistiftir ve gerekli olan akü enerjisi yükün Watt olarak deðerinin akünün verimine bölünmesiyle bulunan deðerdir. Rezistif yükler için tepe akýmý (efektif deðer)x
ye eþit olacaðýndan belirlenmesi kolaydýr.

KGK korumasý gerektiren yüklerin büyük çoðunluðu bilgisayar, iþlem kontrol elemaný, týbbi cihazlar gibi elektronik yapýdadýr. Bu tip yüklerin bir güç katsayýlarý vardýr.

Tipik elektronik yüklerin güç katsayýlarý 0.6 ila 0.8 arasýndadýr. Bu, çoðu elektronik yükün, giriþinde kapasitif giriþ filtresi olan anahtar güç kaynaklarýna sahip olmasýndan kaynaklanýr. Kapasitör giriþ filtresi yapýsal olarak, yüke verilen gücün yarým periyodunun ortasý boyunca yüksek piklerle akým çeker. Bu tip yük lineer deðildir. Direnç ya da akkor lambalar gibi saf rezistif yüklerde çýkýþ gerilimi çýkýþ akýmýyla ayný fazdadýr (güç katsayýsý=1.0). Yükün Watt deðeri VA deðerine eþittir.

Elektronik (reaktif non-lineer) yüklerde sadece güç katsayýsý deðil tepe akýmlarýnýn genliði de hesaba katýlmalýdýr. “Akü Çalýþma Süresi” bölümde anlatýldýðý gibi güç katsayýsýnýn gereken akü gücünü hesaplama da önceliði vardýr.

Tepe yük akýmý, KGK’nýn gücünü belirlerken önem kazanýr. Bu belirlemeyi yaparken dikkate alýnmasý gereken 2 tip tepe akýmý vardýr. Bunlar: yüke verilen gerilimin her yarým periyodunda oluþan tekrarlý tepe akýmý ve ek yüklerin devreye sokulmasýyla meydana gelen aþýrý akýmlarýn doðurduðu rasgele tepe akýmlarýdýr. Transformatörler, motorlar ve elektronik ekipmanlar bu tür yüklere tipik örneklerdir.

Ýncelenecek ilk tepe akýmý, elektronik yükteki güç kaynaklarýnýn sebep olduðu tekrarlý tepe akýmýdýr. Daha önce de bahsedildiði gibi bu güç kaynaklarý, kapasitör giriþ tipindedir ve giriþ gücünün her yarým periyodu boyunca yüksek akým darbeleri çekerler. Bu tepe akýmlarý KGK’nýn aþýrý yük sinyali verip koruma durumuna veya By-Pass’a geçmemesi için gereklidir. Ampuller gibi normal rezistif yüklerde yük akýmý sinüs gerilimle ayný fazdadýr ve kendisi de sinüs dalgadýr.

Bu durumda tepe akýmý
x(RMS akýmý)na eþittir. 120V’luk þebekeden çalýþan 1kW’lýk bir lamba için RMS akýmý 1000W/120V = 8.33 A dýr. Tepe akýmý 8.33 x 1.414 = 11.78 A olur.

Tepe akýmýnýn RMS akýmýna oranýna krest faktörü ismi verilir. Bu, önemli bir orandýr ve güç kaynaðýný boyutlandýrmada karþýmýza çýkar. 1kW ampul için verilen örnekte krest faktörü 11.78/8.33 = 1.414:1 dir. Bu, saf rezistif bütün yükler için aynýdýr. Çoðu elektronik yük için krest faktörü 4.0:1 ‘e kadar çýkabilir. Yüklerin çoðunluðunun krest faktörü 3.0:1’in altýndadýr; ortalama ise 2.0 ila 2.2:1 civarýndadýr.

Eðer mümkünse KGK’nýn üzerinde az yük varken tepe akýmý ölçülmelidir.

Üzerinde durulacak ikinci tür tepe akýmý ise trafolarýn, motorlarýn veya elektronik ekipmanlarýn sebep olduðu akýmlardýr. Bu yükler, yüksek tepe akýmlarýna karþýlýk gelen anlýk yüksek yük akýmlarýna sebep olurlar. Eðer bu tepe akýmlarý KGK’nýn aþýrý yük ayarlarýnýn üzerine çýkarsa KGK koruma durumun geçmeye zorlanýr ve yüke giden elektriði kesebilir. Bu tepe akýmý durumlarýna, KGK’ya baðlanacak her cihazýn ani kalkýþ akýmý ölçülerek hazýrlýk yapýlabilir. Gereken kapasiteyi hesaplarken bu cihazlarýn hepsi ayný anda çalýþmaya baþlamayacaðý için toplamýn alýnmasýna gerek yoktur.

Tüm KGK’lar maksimum tepe akým deðeri olan yarýiletken elemanlar kullanýrlar. KGK tasarlanýrken, güç yarýiletkenleri seçildiði zaman tasarýmcýlar en kötü yük durumunu, yani cihazýn maruz kalacaðý izin verilen en yüksek tepe akýmlarýný hesaba katarlar. KGK içindeki koruma devreleri, yarýiletkenin içinden geçen akým, cihazýn bozulmasýna neden olmadan devreye girerler. Yarýiletkenleri, KGK’nýn gerekli krest faktörü ve aþýrý yük kabiliyetlerinin de üzerine çýkaracak þekilde seçmek mümkündür; fakat bu, ekonomik deðildir.

Çalýþma Ortamý

Önemli ve ayrýntýlý bir uygulama için KGK seçerken, KGK’nýn çalýþacaðý ortam hesaba katýlmalýdýr. Eðer KGK, kontrol edilmeyen bir ortamda bulunacaksa KGK’nýn bu ortamda çalýþacaðýndan emin olunmalýdýr.
Ortam, özellikle büyük KGK’larýn yayacaðý ýsýyý emebilecek þekilde olmalýdýr. Daha küçük sistemler genellikle klimalý ortamlarda bulunurlar ve yayýlan ýsý klima tarafýndan emilir.

Eðer sistem harici aküler kullanýlacaksa, akülerin benzer kutular içinde veya açýk raflarda olmasýna dikkat edilmelidir. Açýk raflar deprem sarsýntýlarýna dayanýklý olmalýdýr.

KGK Kapasitesi

Önceki bölümlerde belli bir uygulama için KGK’nýn gücünü belirlerken gerekli olan bilgiler verildi. Bu iþ için gerekli baþlýklar þöyle sýralanabilir:

• On-Line veya Off-Line KGK gerekliliði,
• Toplam RMS akým veya VA,
• Yük güç faktörü ( bilgisayarlar için 0.7 alýnabilir),
• Kararlý durum krest faktörü,
• Yükün periyodik yük geçici dalgalanmalarýnýn olup olmadýðýnýn belirlenmesi (geçici dalgalanmalar, kritik veri yolunda diðer cihazlarýn açýlýp kapanmasýyla oluþur),
• Gerekli akü gücü,
• Gerçek yük için gerekli akü zamaný,
• Akü kutusu mu yoksa açýk raf mý,
• Gerekli KGK kapasitesi,
• Çevresel koþullar (ýsý, gürültü, hava akýmý, vs).
spc

Ana Sayfa   |   UPS   |   Kuru Akü   |   Regülatör   |   Site Haritasý   |   Ýletiþim

spc

AC/DC Elektronik Sist. San. ve Tic. Ltd. Sti.

Tel : 0212 320 20 07   -   info@acdc.com.tr

spc25 yýl tecrübe

facebook        twitter        whatsapp

enaltlogolar