acdc logo english
 
AC/DC  iorange2arrow Kesintisiz Güç Kaynaðý   iorange2arrow Teknik Servis   iorange2arrow Bilgi Merkezi

KGK VE JENERATÖR ORTAK ÇALIÞMASI

Uzun süreli elektrik kesintilerinde elektrik enerjisi ihtiyacýný karþýlamak için jeneratörler kullanýlmaktadýr. Ancak jeneratörler yükü üzerine kesintisiz alamamasý, bazý kritik yükleri besleyecek yeterli kalitede çýkýþ dalga þekli oluþturamamasý ve frekans kararlýlýðý bakýmýndan eksik olmasý gibi eksiklikleri vardýr.

KGK ise jeneratörün aksine yükleri kesintisiz olarak üzerine alabilmekte ve kritik yükleri þebekede meydana gelecek her türlü bozulmalara karþý besleyebilecek kalitede ve kararlý frekansýnda çýkýþ gerilimi ve üretebilmektedir. Ancak KGK’lar tüm bu üstünlüklerine raðmen uzun süreli (30 dakikadan fazla) uygulamalar için yetersiz kalmaktadýrlar. Bu nedenle uzun süreli elektrik kesintisi meydana gelen yerlerde kalýcý çözüm için KGK ve jeneratör birlikte kullanýlmalýdýr. Bu ortak çalýþma sýrasýnda meydana gelebilecek sorunlarýn engellemek için kullanýlacak KGK ve jeneratör seçimine dikkat edilmelidir.

KGK ve jeneratör birlikte çalýþýrken dikkat edilmesi gereken ana baþlýklar þunlardýr:

Adým Yükü: Jeneratör yükü üzerine aþamalý olarak aldýðýnda tam kapasitede çalýþabilen, ancak yük anlýk olarak üzerine bindirildiðinde düþük performans gösteren elektromekanik bir sistemdir. Jeneratör çalýþýrken yükü üzerine ani olarak aldýðýnda KGK’daki toplam yükü kaldýramadýðýndan jeneratör geriliminde ve frekansýnda salýnýmlar meydana gelebilir. Bu salýnýmlar KGK tarafýndan kabul edilemez kaynak olarak algýlanabilir ve KGK aküden çalýþmaya zorlanabilir. Yük aküye aktarýlýnca, jeneratör distorsiyonu, UPS’i hattan çalýþmaya zorlayacak biçimde azalacak veya kaybolacaktýr. Yük jeneratöre tekrar uygulandýðýnda voltaj distorsiyonu, UPS’in bir kez daha aküye aktarýlmasýna yol açacak biçimde geri dönecektir. Bu çevrim yaklaþýk 4 saniyede bir tekrarlanabilir. Bu nedenle jeneratör KGK ile ortak çalýþtýrýlýrken anma deðerinin ancak %35-%50 deðerindeki güç deðeri çekildiðinde sorunsuz çalýþabilmektedir.

Ayrýca KGK'da doðrultucuda soft-start (yumuþak kalkýþ) özelliði olsa bile KGK’nýn demeraj akýmý çekmesini önlemek için doðrultucunda ayrýca akým sýnýrlama özelliði olmalýdýr.

Gerilim Yükselmesi: Bu bir uygulama hatasý olup genellikle KGK gücü ile jeneratör gücünün birbirine yakýn seçilmesi ve KGK dýþýnda büyük yük olmamasý halinde ortaya çýkar. KGK jeneratöre ilk geçtiði anda doðrultucu kapalýdýr ve soft-start (yumuþak kalkýþ) ile çalýþmaya baþlar. Eðer bu durumda jeneratör üzerindeki tek yük harmonikleri bastýrmak için kullanýlan giriþ filtresi ise bu jeneratör için aþýrý uyarma enerjisi yaratýr. Pek çok jeneratör kontrol sistemi bu aþýrý uyarýlmaya yeterince cevap veremez ve gerilimde %120'lere varan kontrolsüz gerilim üretmesi (genellikle jeneratör demirinin manyetik doyuma gitmesi sebebiyle) gibi problemlere yol açar. Bu yüzden jeneratörlere filtre ile çalýþma durumlarýnda ön yük ile start verilerek bu problemin üstesinden gelinmeli yada KGK üreticisinin filtre sistemini geçici olarak kapatan bir mekanizma sunmasý gerekmektedir ki bu durumda da harmonik problemi ortaya çýkabilecektir.

Sinüs Dalga Þeklinde Bozulmalar ve Harmonik Akýmlar: Pek çok KGK sisteminin doðrultucularý enerji kaynaðýnda (jeneratör) bozulmalara neden olabilr. Bu bozulmalar jeneratörlerin kontrol ünitelerinin zarar görmesine yol açabilir. Ayrýca doðrultucular harmonik akýmlarý nedeni ile sinüs akým çekmeyebilir. Akýmýn sinüs dalga þeklinden uzaklaþmasýna yol açan etki Toplam Harmonik Distorsiyon (THD) olarak adlandýrýlabilir. Bu harmonik akýmlar jeneratörlerin aþýrý ýsýnmalarýna, regülasyonlarýnýn bozulmalarýna yol açabilir.

 

webjen

6 darbeli doðrultucunun giriþ gerilim ve akým dalga þekilleri

Baþlýca doðrultucu tipi olarak pek çok üretici 6 darbeli doðrultucuyu tercih etmektedir ki bu yapýlarýn þebekeden çektikleri akým þekli yukarýdaki gibidir ve akým harmonik oraný %33'ler civarýndadýr. 6 darbeli olmalarý nedeni ile burada etkin olan harmonik bileþen n-1=6-1=5. ve buna ek olarak 7. harmoniktir. Oysa 12 darbeli bir sistemde etkin olan harmonik bileþen 11. ve ek olarak 13. harmoniktir. Buradaki THD ise opsiyon olarak üretilen 12 darbeli sistemlerde %10 civarýndadýr.
Bu deðer KGK ile jeneratörün problemsiz çalýþmasý için yeterlidir. Kimi üreticiler ucuz bir çözüm olmasý için filtre kullanmayý tercih ederler ancak filtre çözümü beraberinde baþka problemleri de getirir. Baþlýca problem, filtrelerin belirli bir akým ve empedans deðeri göz önüne alýnarak dizayn edilmiþ olmalarý ve pasif olarak görev almalarýndan dolayý yük deðiþimlerine cevap verememeleridir(þekil 1). Bunun en basit açýlýmý düþük yüklerde filtre giriþ akým harmoniklerini bastýrmak bir yana problemin ana kaynaðý olarak baþ rolü oynayacaktýr. Yandaki þekilde bir endüstri tesisinde yapýlmýþ harmonik ölçüm sonuçlarý gözükmektedir. Dikkat edilmesi gereken konu 6 darbeli bir doðrultucuda dahi %33 olan akým harmoniði yanlýþ yük ve harmonik filtre seçimi nedeniyle burada %49.5’e kadar çýkmaktadýr. Bu nedenle 80 kVA ve üzeri güçlerde yük deðiþimi büyük farklýlýklar gösterebileceðinden KGK sisteminin 12 darbeli doðrultucu olanlar tercih edilmesidir.


Frekans Dalgalanmalarý: Jeneratörler yük deðiþimlerine cevap verebilmek ve frekansý kontrol edebilmek için doðal limitlere sahiptir. Fonksiyon karmaþýktýr ve sadece jeneratörün özelliklerine baðlý olmayýp, governör (jeneratörün ürettiði çýkýþ gerilimin frekansýnýn kararlý olmasýný saðlayan hýz kontrol ünitesi) cevap hýzýnýn dönme ataletine ve yükün frekans deðiþimlerine reaksiyonuna da baðlýdýr. Jeneratördeki frekans dalgalanmasýnýn en belirgin sonucu olarak kronik bir þekilde ortaya çýkan KGK-By-Pass senkronizasyon olamama durumudur.

Ýyi bir kontrol yapýsý ile hem motor-jeneratör, hem de KGK üreticisi frekans dalgalanma problemlerini ya ortadan kaldýrmalý ya da minimize etmelidir.

Motor, hýzlý yanýt veren bir governöre sahip olmanýn yaný sýra yüke göre ayarlanmýþ ve doðru boyutlandýrýlmýþ olmalýdýr. Benzer þekilde de KGK geniþ bir frekans kabul aralýðýna sahip olacak þekilde tasarlanmýþ olmalýdýr. Tabi ki bu arada jeneratörün voltaj regülatörü governerden daha hýzlý reaksiyon göstermemelidir. Aksi taktirde KGK’nýn doðrultucu kýsmý ile kararlý olmayan bir durum ortaya çýkar. KGK üreticisi hýzlý frekans deðiþimlerine cevap verebilen bir sistem geliþtirmek durumundadýr. KGK’nýn doðrultucusu saniyede en az 3Hz’lik deðiþimlere cevap verebilecek kabiliyete sahip olmalýdýr.

By-Pass’a Senkron Olmak: KGK çýkýþýnýn kesintisiz olmasý ve evirici-By Pass hatlarý arasý geçiþlerde çakýþma olmamasý için KGK evirici çýkýþýnýn By-Pass hattýna senkron olmasý gerekmektedir. Bunun saðlanabilmesi için kararlý frekansta çalýþan jeneratör ve frekans cevap aralýðý geniþletilmiþi KGK kullanýlmalýdýr. Aksi taktirde jeneratörden çalýþma esnasýnda KGK By-Pass hattýna baðlý olan jeneratöre senkron olamayacak ve By-Pass transfer iþlemini gerekmesi durumunda KGK ve jeneratör durumlarý uygun olamayacaktýr.

Otomatik Transfer Anahtarý: Pek çok KGK-Jeneratör baðlantýsý otomatik transfer anahtarý ile çalýþýr ve þebekenin geri gelmesi durumunda KGK þebekeden beslenecek þekilde aktarma iþlemi yapýlýr. Bu þekilde yapýlan hýzlý bir transfer iþlemi bir problemin kaynaðý olabilir. Eðer KGK giriþinde 12 darbeli doðrultucu yerine pasif filtre kullanýlmýþsa ve transfer anahtarý motor yükleri de içeriyorsa filtre transfer esnasýnda bir uyarma enerjisi yaratýr. Bu uyarma kaynaðý bu motorlarý, onlarýn ataletlerini bir enerji kaynaðý gibi kullanarak onlarý jeneratör gibi davranmaya iter. Eðer bu transfer çok hýzlý olursa ortaya çýkan alternatif enerji kaynaklarý gerilimde beklenmedik faz çakýþmalarýna ve sonucunda da hem bu motor yüklerinin hem de KGK’nýn zarar görmesine yol açar. Bu amaçla özellikle 100kVA üzerindeki büyük sistemlerde kullanýlan filtre yapýlarýnýn jeneratörden þebekeye geçiþi esnasýnda KGK tarafýndan otomatik olarak devreden çýkartýlan yapýlar ile birlikte sunulmasý gereklidir.

spc

Ana Sayfa   |   UPS   |   Kuru Akü   |   Regülatör   |   Site Haritasý   |   Ýletiþim

spc

AC/DC Elektronik Sist. San. ve Tic. Ltd. Sti.

Tel : 0212 320 20 07   -   info@acdc.com.tr

spc20 yýl tecrübe

facebook        twitter        whatsapp

enaltlogolar