acdc logo english
 
AC/DC  iorange2arrow Kesintisiz Güç Kaynaðý   iorange2arrow Teknik Servis   iorange2arrow Bilgi Merkezi

Kesintisiz Güç Kaynaðý Güç Tesbiti

KGK çýkýþýna baðlanacak cihaz (Bilgisayar, yazýcý, fax vs.) sayýsý ve gücü, seçilmesi gereken KGK’nýn gücünü belirler. Bu güç görünür güçtür ve birimi kVA ile ifade edilir. Görünür güç,

Görünür güç (VA)= Gerilim(V)*Akým(A)

baðýntýsý ile verilir, deðeri doðrudan, gerilim/akým RMS deðeri ölçen ölçü cihazlarýnýn ölçtüðü büyüklüklerle saptanýr. Ancak elektrik enerjisi tüketen yüklerde asýl harcanan güç aktif güçtür, birimi Watt’dýr ve görünür güç ile arasýnda

Aktif güç= Görünür güç* Güç faktörü

baðýntýsý geçerlidir. Sonuç olarak ‘bir’ den küçük olan güç faktörü deðerleri KGK’nýn kullanýlabilir kapasitesini azaltmaktadýr. Elektrik enerjisinin ne kadar verimli kullanýldýðýnýn ölçüsü olan güç faktörü deðeri genellikle üç fazlý KGK cihazlarýnda 0.8, bir fazlý olanlarda ise 0.7’dir. Örnek olarak 10 kVA gücündeki üç fazlý bir KGK’nýn çýkýþýndan max. 8 kW, bir fazlý olanýndan ise max 7 kW güç çekebilirsiniz. Bu deðerlerin üstünde güç çekecek þekilde çok fazla sayýda cihazý KGK çýkýþýna baðladýðýnýzda KGK’nýz aþýrý akým uyarýsý verir ve yükünüz, çekilen akým deðerine baðlý olarak, bir süre sonra By-Pass kaynaðýna transfer eder veya KGK’nýz kapanýr.

Kullanýcý, satýn alacaðý KGK gücünü belirlerken, KGK üzerinden beslemeyi düþündüðü yüklerin etiketlerinde yazýlý olan tüm VA deðerlerini toplamalý veya akým ve gerilim deðerlerinden söz konusu gücü hesaplamalýdýr. Ortaya çýkan gücün üstündeki standart bir KGK ürününü seçebilirsiniz. Belirlediðiniz gücün %20 üstünde bir güce sahip KGK’nýn seçilmesi yaygýn bir pratiktir. Ýhtiyacýn üstünde seçilecek KGK’da güç elemanlarý daha az akým ve gerilim streslerine maruz kalýr ve kullaným ömrü uzar.

2- Faz sayýsýna göre KGK seçimi :

Genellikle KGK’nýn faz sayýsý çýkýþ fazlarý için verilmektedir. Ev ve küçük ofis uygulamalarý için bir fazlý KGK kullanýmý yeterlidir. Üç fazlý KGK’larýn çýkýþýna baðlanacak bir fazlý yüklerin dengeli þekilde daðýtýlmasý kadar üç fazlý elektrik daðýtým sisteminden beslenen bir fazlý KGK’larýn da dengeli daðýtýlmasý esastýr. Faz iletkenlerinden çok farklý akýmlar çekecek þekilde dengesiz daðýtýlmýþ KGK’lar/kritik yükler nötr hattýndan akacak akýmlarý arttýrýr. Aþýrý nötr akýmlarý, güç kayýplarýnýn artmasýna, monitör ekranlarýnda dalgalanmalara, hatta bazý durumlarda veri kayýplarýna bile neden olur ve ek tedbirlerin alýnmasýný zorunlu kýlar. Bir fazlý elektrik sisteminden beslenen bir fazlý KGK kullanýmýnda bu tip olumsuzluklar söz konusu deðildir.

Sonuç olarak sadece evde kullanýlacak KGK’larýn bir fazlý; üç fazlý elektrik tesisatýnýn kurulu olduðu yerlerde ise, kullanýcýnýn tercihine baðlý olarak, bir veya üç fazlý KGK kullanýlmasý gerekir. Üç fazlý sistemlerde faz ve nötr iletkenlerinin uygun boyutlandýrýlmasý ve yük daðýlýmýnýn doðru yapýlmasý, ileride karþýlaþýlabilecek olasý sorunlarý en aza indirecektir.

3- Akü süresine göre KGK seçimi :

Kesintisiz Güç Kaynaðý ’nýn temel kullaným amacý, elektrik kesintisi durumunda kritik yükleri, çekilen yük akýmýna baðlý olarak akü kapasitesinin belirlediði bir süre boyunca beslemeye devam etmektir. Aküler en az KGK’nýn kendisi kadar önemli sistem bileþenleridir ve seçimleri, bakýmlarý ayrý bir önem gerektirir. Aküden beslenme süresi, kullanýlan akü kapasitesi ile orantýlýdýr, diðer bir deyiþle uzun süren elektrik kesintileri için düþünülecek akülerin kapasitesi yüksek olmak zorundadýr. Bu durum ise büyük güce sahip bir KGK kullanmanýzý gerektirir. Bununla beraber düþük çýkýþ gücüne sahip ancak yüksek aküden çalýþma süresi sunan standart dýþý KGK’lar mevcuttur. Genellikle fiyatlarý yüksek olan bu modellerde þarj devrelerinin akým deðerleri yüksektir veya ek þarj devreleri kullanýlmaktadýr.

Sadece bir PC’ye yönelik standart KGK’da yaygýn olarak 12V/7Ah’ lik aküler kullanýlýr ve aküden besleme süresi 7-10 dakika arasýnda deðiþmektedir.

KGK’da akü ile ilgili sorunlar yaþamamak için akü baðlantýlarýnýn saðlam, akü þarj geriliminin doðru ve akü ortam sýcaklýðýný uygun deðerde olmalýdýr. Uzun süre kullanýlmayan KGK’larýn aküsü kendi iç direnci üzerinden boþalýr ve akünün durumuna, markasýna/modeline ve kullaným süresine baðlý olarak yeniden þarj olmayabilir. Bu nedenle kullanýlmayan zamanlarda bile KGK’nýn çalýþýr durumda býrakýlmalýdýr.

Kesintisiz Güç Kaynaðý Güç Tesbiti
spc

Ana Sayfa   |   UPS   |   Kuru Akü   |   Regülatör   |   Site Haritasý   |   Ýletiþim

spc

AC/DC Elektronik Sist. San. ve Tic. Ltd. Sti.

Tel : 0212 320 20 07   -   info@acdc.com.tr

spc20 yýl tecrübe

facebook        twitter        whatsapp

enaltlogolar