acdc logo english
 
AC/DC  iorange2arrow Kesintisiz Güç Kaynağı   iorange2arrow Teknik Servis   iorange2arrow Bilgi Merkezi

KGK’nın Uzaktan İzlenmesi ve Kumandası

KGK dış ortamla haberleşerek durum bilgilerini, ölçüm sonuçlarını (gerilim, akım, frekans) ve hata mesajlarını izleme imkanı sunmalıdır.

KGK’yı dış ortamla haberleştirirken genellikle seri haberleşme yöntemi (RS-232 veya RS-485) kullanılır.

Seri haberleşme ile (RS-232 veya RS-485) haberleştirilen KGK üç yöntemle uzaktan izlenebilir ve kumanda edilebilir.

1) KGK seri haberleşme portuna doğrudan bağlanan bir PC ile KGK’ya ait bilgiler PC’ye kurulan özel yazılım aracılığı ile gözlenebilmeli, cihazın güvenli çalışmasına engel olmayacak komutlar verilebilmelidir.

Ayrıca bu yazılım şebeke kesilip KGK’nın aküden çalışması durumunda, akülerin bitip yükleri besleyemeyecek duruma gelmeden önce PC’de o an açık olan dosyaları kaydederek herhangi bir veri kaybı veya donanım arızası olmayacak şekilde PC’nin kapanması sağlanmalıdır. Bu kapanma süresi kullanıcı tarafından PC’ye kurulu yazılım aracılığı ile belirlenebilir. Ancak KGK birden fazla bilgisayarı besliyorsa ve KGK yalnızca bir bilgisayar ile doğrudan haberleşebileceğinden diğer bilgisayarları kapatma işlemi KGK’ya doğrudan bağlı olan bilgisayar üzerinden doğrudan yapılabilmelidir.
haberler

2) SNMP Modülü, TCP/IP protokolü sayesinde KGK’ya bağlı bir PC gerektirmeden KGK'nın WAN veya LAN ağının bir elemanı gibi (Internet ve ağ üzerinden) izlenmesini sağlar. Ağ tabanlı erişimi desteği sayesinde KGK’ya gerçek zamanlı olarak erişilebilir. SNMP Modülü ile birlikte verilen yazılım ile ağa bağlı birden fazla KGK görüntülenebilir ve KGK’dan alınan bilgiler işlenebilir.

haberler 2

3) KGK ön panel fonksiyonları RS-232 veya RS-485 protokolü kullanılarak uzaktan izleme paneli ile izlenebilmeli ve kumanda edilebilmelidir. Ayrıca KGK’ya bağlanan uzaktan izleme paneli iki uzaktan izleme nokta sayısı arttırabilmelidir. Aşağıda görüldüğü gibi KGK’ya bağlanan uzaktan izleme paneline ardı ardına uzaktan izleme panelleri bağlanabilir. Ancak bağlanan bu uzaktan izleme panellerine PC bağlandığında uzaktan izleme nokta sayısı sonlandırılmış olur. Bağlanan bu PC ikinci maddede anlatılan fonksiyonların aynısını gerçekleştirebilmektedir.

haberler 3

Uzaktan izleme belirli bir gecikme ile yapılabildiğinden uzaktan izleme ağına eklene her bir panel gecikme zamanı artarak izleme ağına dahil olur.

RS-232 iki cihaz arasında bilgi alışverişi yapılmasında kullanılmaktadır. RS-232 ile yapılan haberleşmede kullanılan kablo ve ortamdaki elektriksel gürültüye göre güvenilir haberleşme hattı uzunluğu 15m ile 30m arasında değişebilmektedir.

RS-232’nin özellikleri şu şekilde sıralanabilir :

- Her PC’de RS-232 arabirimi olduğundan PC ile haberleşmede yaygın olarak kullanılmaktadır.

- Birçok mikrokontrolörde RS-232’yi destekleyen çevresel arabirimler mevcuttur. Ayrıca mikroişlemcideki giriş çıkış pinleri RS-232 arabirim entegreleriyle RS-232’ye çevrilebilir.

- İki yollu bir bağlantı için sadece üç iletkene ihtiyaç vardır. Paralel linkte sekiz adet veri hattıyla iki ve daha fazla kontrol sinyali ve toprak hattı bulunur. Bu da kablo ve konnektör maliyetini arttırır.

- Haberleşme mesafesi USB ve paralel arabirimlerden daha fazladır.

RS-232’nin dezavantajları ise şunlardır :

- Çok uzun linklerde farklı arabirim gerekir.
- Bir linkte ikiden fazla cihaz bulunmamalıdır.
- En yüksek haberleşme hızı 20000bps olabilmektedir.

Bu dezavantajlardan dolayı yüksek hız, daha uzun link ve daha çok düğüm olması halinde RS-485 arabirimi kullanılmalıdır.

RS-485 haberleşme yönteminin RS-232’ye göre üstünlükleri vardır.

- Sürücüleri ve alıcıları pahalı değildir. +5V yada daha düşük güç kaynağıyla çalışırlar. Böyle bir kaynakla, farksal çıkışlarda gereken minimum 1.5V’luk farkı üretebilirler. RS-232’nin 5V’luk minimum çıkışı, gerilimli bir güç kaynağını yada bunları üreten daha pahalı bir arabirim entegresi gerektirir.

- Ağ kapasitesinin iki cihazla sınırlı olmayışı RS-485’in çok sayıda vericisi ve alıcısı olmasını sağlar.

- Bağlantı uzunluğu 1000m’yi aşabilmektedir.

- Haberleşme hızı saniyede 10magabit olabilmektedir. Haberleşme hızıyla kablo boyu birbirine bağlıdır. Haberleşme hızı düştükçe kablo boyu artar.

Seri haberleşme yöntemi kullanılarak izlenen ve kumanda edilen KGK’da kısa mesafelerde (20m’nin altı) RS-232 kullanılmakta, daha uzun mesafelerde ise dönüştürücü kullanılarak üniteler (KGK, uzaktan izleme paneli, PC) arası bağlantılar RS-485’e uygun hale getirilebilmektedir.

spc

Ana Sayfa   |   UPS   |   Kuru Akü   |   Regülatör   |   Site Haritası   |   İletişim

spc

AC/DC Elektronik Sist. San. ve Tic. Ltd. Sti.

Tel : 0212 320 20 07   -   info@acdc.com.tr

spc20 yıl tecrübe

facebook        twitter        whatsapp

enaltlogolar