acdc logo english
 
AC/DC  iorange2arrow Kesintisiz Güç Kaynağı   iorange2arrow Teknik Servis   iorange2arrow Bilgi Merkezi

KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARINDAN BEKLENEN ÖZELLİKLER


Gerilim Kararlılığı

i) Giriş Gerilimine Göre Çıkış Gerilimi Regülasyonu : Türkiye şartlarında şebekenin ±%20 değişmesinde Kesintisiz Güç Kaynağının çıkış geriliminin değişimidir. Modern bir Kesintisiz Güç Kaynağında bu değer ±%1’den küçüktür.

i.i.) Yüke Göre Çıkış Gerilimi Regülasyonu : Kesintisiz güç kaynağının çıkışına bağlanan yükler sıfırdan %100 yüke kadar değiştirildiğinde çıkış geriliminde meydana gelen değişmedir. Bu değer ±%1 den küçük olmalıdır.

Frekans Kararlılığı

Yüke verilen gerilimin ikinci özelliği de gerilim frekansıdır. Şehir şebekesinde üretim teknolojisinin yapısından dolayı frekans oynamaları mevcuttur. Bilgisayarın işleyişini bozmamak için, bu frekans oynamalarının belirli seviyelerde tutulması gerekir. Şehir şebekesinin 49.5Hz ve 50.5Hz arasındaki değerleri kabul edilebilir sınırlardır. İyi bir Kesintisiz Güç Kaynağı bu sınırlar içerisinde şebekeyle senkron olmalıdır ve bu sınırların dışında kendi ürettiği son derece kararlı %0.01'lik 50Hz'e geçmelidir. Bu geçişin çok hızlı oluşu sakıncalıdır. 1Hz/sn'lik bir frekans değişim hızı uygundur.

Ani Yüke Cevap Verebilme (Dinamik Regülasyon)

Çıkış yükünün ani olarak sıfırdan %100 yüke kadar değişmesi, şebekenin kesilmesi veya geri gelmesi anında, çıkış geriliminde meydana gelen değişmedir. Bu oynama ± %5’ten küçük olmalı ve iki periyotta statik regülasyon bandına girmelidir.

Çıkış Gerilimi Toplam Harmonik Distorsiyonu (THD)

THD, çıkış gerilimlerinin içerdiği harmoniklerin bir ölçüsüdür. Lineer yükte %5’den küçük, lineer olmayan yüklerde %7,5’den küçük olması gerekir. Modern Kesintisiz Güç Kaynaklarında %3 seviyesindedir. Büyük L ve C elemanları ile kare dalga bile süzülerek %3 distorsiyona düşürülebilir, fakat böyle bir Kesintisiz Güç Kaynağının çıkış empedansı çok büyük ve dinamik regülasyonu çok kötüdür. Bu nedenlerden dolayı, modern Kesintisiz Güç Kaynaklarında yüksek frekanslarda PWM yapılır. Böylece düşük frekanslı harmonikler üretilmez ve THD küçültülür.

Aşırı Yük Ve Kısa Devre Koruma

Bütün önlemler alınsa bile KGK uzun ömrü süresince aşırı yüklere ve kısa devrelere maruz kalacaktır. İyi bir Kesintisiz Güç Kaynağı bu tip etkilerle başbaşa kaldığında arıza yapmamalı, sistemi beslemeye devam etmelidir. Bunun için verilebilecek değerler:
Aşırı yükte gerilim regülasyonu sınırları içinde kalarak belli bir süre çalışmalıdır.
Kısa devre ise çıkışın tamamen korunması ve kısa devre kalktığında dışarıdan müdahale gerekmeksizin çalışmanın devam etmesi aranan özelliklerdir.

Yüksek Verim

KGK bünyesinde çeşitli enerji birimleri oluşturmaktadır. Sistemde bir kaybın olmaması imkansız olacağından bir verim söz konusudur. Komple sistem verimi önemli bir unsurdur. Yani 10kW üretmek için 15kW enerji tüketilmesi garip bir durumdur. Bununla birlikte %85 verim (yani 8,5 kW üretmek için 10 kW enerji harcanması) kabul edilebilir bir değerdir.

Aküler

Akü teknolojisi son yıllarda büyük ilerleme kaydetmiştir. Birçok yabancı firma amansız bir teknoloji savaşı içindedir. Tam bakımsız, kapalı kurşun asit aküler hemen hemen tüm KGK üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Burada küçük hacmin ve kapalı kutunun getirdiği bir dezavantaj akülerin derin deşarja maruz kaldıklarında bozulmalarıdır. Diğer bir özellik de akünün şarj süresidir (deşarjdan sonra belirli bir kapasiteye ulaşması için gereken süre). Bunlar üretici firma tarafından belirtilen büyüklüklerdir. Mümkün olduğu kadar, derin deşarjdan etkilenmeyen ve hatta kısa devre bile edilebilen, deşarj sonrası 2 saat içinde %80 kapasiteye ulaşabilen aküler kullanılmalıdır.

Kolay Tamir Edilebilmesi Ve Yedek Parça Teminini Kolaylığı :

KGK seçerken herhangi bir arıza durumunda arıza sağlıklı çalışabileceği süre (MTBF= Mean Time Between Failure), arızaya müdahale ve tamir süresi (MTTR=Mean Time to Repair) değerleri dikkate alınmalıdır. Bu açıdan KGK’nın yerli üretim olması yedek parça temini ve müdahale süresini kısaltır. Ayrıca yerli üretim KGK yedek parçası fiyat olarak daha ekonomik olmaktadır. Bir diğer etmende geniş satış-servis ağıdır.
spc

Ana Sayfa   |   UPS   |   Kuru Akü   |   Regülatör   |   Site Haritası   |   İletişim

spc

AC/DC Elektronik Sist. San. ve Tic. Ltd. Sti.

Tel : 0212 320 20 07   -   info@acdc.com.tr

spc20 yıl tecrübe

facebook        twitter        whatsapp

enaltlogolar