acdc logo english
 
AC/DC  orange 2arrow Kesintisiz Güç Kaynağı   orange 2arrow Teknik Servis   orange 2arrow UPS Bilgi Merkezi

ALIŞILMAMIŞ KAYNAKLARDAN KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI’NIN ÇALIŞMASI

Topraksız Kaynaklar

Bir Kesintisiz Güç Kaynağı’ndaki surge ( Çok kısa süreli, yaklaşık saniyenin yüzyirmide biri süresince voltaj yükselmesi ) bastırıcılarının ve gürültü filtreleyici cihazların çalışması düzgün topraklamaya bağlıdır. Statik birikme toprak bağlantı varolmadığında da oluşabilir. Toprak bağlantısız çalışma KGK ve bilgisayar içindeki güvenlik toprak bağlantısını tehlikeye sokar. Bazı Kesintisiz Güç Kaynağı sistemleri bu durumu teşhis etmek için bir hata ışığına sahiptir. Herhangi bilgisayar ekipmanı ile 2 uçludan 3 uçluya fiş adaptörü kullanılamaz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda toprak bağlantısı kaybolmaktadır.

Jeneratörden Çalışma


Jeneratörlerin genel bir özelliği, bilgisayarlar gibi lineer (doğrusal) olmayan yükleri çalıştırırken ciddi çıkış voltajı distorsiyonuna yol açmalarıdır. Bu çıkış voltajı bozukluğu, KGK tarafından kabul edilemez kaynak olarak algılanabilir ve KGK’yı aküden çalışmaya zorlayabilir. Yük aküye aktarılınca, doğal olarak jeneratör distorsiyonu, KGK’yı hattan çalışmaya zorlayacak biçimde azalacak veya kaybolacaktır. Yük jeneratöre tekrar uygulandığında voltaj distorsiyonu, KGK’nın bir kez daha aküye aktarılmasına yol açacak biçimde geri dönecektir. Bu çevrim yaklaşık 4 saniyede bir tekrarlanabilir. Bu durumda çözüm lineer olmayan bilgisayar yükü uygulandığında voltaj distorsiyonu yaratmayacak tipte bir jeneratör seçmektir. Distorsiyonu engellemek için jeneratör, bilgisayarın ihtiyacı olan tepe (peak) akımı sağlayacak şekilde seçilmelidir. Deneyler, bu durumunda jeneratörün gücünün, bilgisayarın gücünün en az 6-10 katı olması gerektiğini göstermiştir.

Ciddi Voltaj Distorsiyonlu Kaynaklar


KGK, AC kaynağın kalitesine bağlı olarak, normalden daha uzun süre yedek modda çalışabilir. Bu problem, çoğu durum için transfer voltajı ayarlanarak dengelenebilir. Bu sorun çoğunlukla KGK’nın, aşırı yüklü bir jeneratörün veya ‘ferroresonant line conditioning’ trafonun çıkışına bağlanması yüzünden oluşur. Hiçbir KGK sistemi bu trafodan çalıştırılmamalıdır çünkü ferro trafonun çıkış empedansı KGK’nın tekrarlı olarak açılıp kapanmasına sebep olacaktır.

Kronik Düşük Şebeke Voltajı


Nominal voltajın yaklaşık %20’i kadar düşük kaynak gerilimlerinde çoğu KGK uzunca bir süre için yedek kaynaktan çalışır ve dahili aküler şarj edilemez. Bu sorun, aşırı yüklü devreler veya elektrik şirketi hatasından kaynaklanabilir. Çoğu ülkede, elektrik şirketinden belli toleranslar içinde gerilim göndermeleri istenir. Bu yüzden, haberdar edilirlerse bu sorunu düzeltebilirler. Eğer bu çözüm de uygulanamıyorsa, KGK’nın giriş voltajını arttırmak için %5-10 step-up-oto-trafo kullanılabilir, veya KGK’nın transfer voltajı ayarlanabilir.
spc

Ana Sayfa   |   UPS   |   Kuru Akü   |   Regülatör   |   Site Haritası   |   İletişim

spc

AC/DC Elektronik Sist. San. ve Tic. Ltd. Sti.

Tel : 0212 320 20 07   -   info@acdc.com.tr

spc20 yıl tecrübe

facebook      twitter

enaltlogolar